Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Soulu poslal dědice impéria Samsung do vězení, odsedět si má pět let

Samsung
Samsung
Foto: Pixabay

Soul - I Če-jong (49), dědic konglomerátu Samsung, dostal pět let vězení. Podle jihokorejskhéo soudu se dopustil korupce ve snaze získat vládní pomoc pro fúzi, která mu měla zajistit kontrolu nad širší částí skupiny Samsung.

V souvislosti s korupčním skandálem je v odděleném procesu souzena i sesazená jihokorejská prezidentka Pak.

I Če-jong jakoukoli vinu popírá a jeden z jeho advokátů dnešní verdikt označil za nepřijatelný a odvolá se.

Podle jihokorejských zákonů trest vězení delší než tři roky nelze uložit v podmíněné formě. Pětiletý trest přitom patří k nejdelším, jaké byly v kauzách jihokorejských podnikatelů uloženy. Konečný rozsudek v případu I Če-jonga se ovšem vzhledem k očekávánanému odvolacímu řízení čeká až v řádu měsíců.

Dědic jednoho z největších korporátních impérií na světě byl zadržen v únoru na základě obvinění, že podplatil prezidentku Pak, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky měl poskytnout 43 miliard wonů (přes 900 milionů Kč).

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1 Samsung

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy