Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán může brzy zasáhnout teroristický útok. Jsme připraveni, hlásí švýcarská garda

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - V Římě by mohlo brzy dojít k podobnému útoku jako nedávno v Barceloně. Vše je možná jen otázka času. Bezpečnostní síly jsou připravené pro případ, že se terčem stane Vatikán.

Katolickému webu Cath.ch to řekl velitel švýcarské gardy, vatikánské armády, Christoph Graf. „Může to být možná jen otázka času, než dojde k takovému útoku v Římě, ale jsme připraveni," řekl Graf v souvislosti s terorismem v Katalánsku, který si vyžádaly 15 lidských životů.

Kolem baziliky svatého Petra ve Vatikánu jsou rozestavěné zábrany, vojenská vozidla a policejní hlídky, aby se ztížil případný útok vozidlem. U církevních objektů v celé Itálii včetně Vatikánu platí zpřísněná bezpečnostní opatření od loňského masakru ve francouzském Nice, de muslimský radikál kamionem zabil 86 lidí.

Římu se zatím teroristické útoky vyhýbají – a to i přes hrozby teroristické organizace Islámský stát (IS). Na webech spojených s IS radikálové v uplynulých letech už výhrůžky namířené proti Římu zveřejnili. Například před dvěma roky na videu ukazujícím stětí 21 egyptských křesťanů v Libyi jeden z vrahů prohlásil: "Bezpečí pro vás křižáky je něco, co si můžete jen přát... Dobudeme Řím, z vůle Alláha."

Kromě toho džihádisté zveřejnili fotomontáž, na níž je vidět černý prapor Islámského státu vlající na obelisku v centru Svatopetrského náměstí ve Vatikánu.

Témata:  Islámský stát Itálie Vatikán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy