Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Scotland Yard: Muž při pátečním útoku v Londýně opakovaně volal Alláhu akbar

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - Muž, který v pátek večer napadl policisty před Buckinghamským palácem v Londýně, podle britské policie skutečně opakovaně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Podle stanice BBC to dnes řekl šéf protiteroristického útvaru Scotland Yardu Dean Haydon. Výslovně neuvedl, že šlo o teroristický čin, nicméně oznámil, že případ v souladu s protiteroristickým zákonem vyšetřuje protiteroristická policie.

Zvolání Alláhu akbar často používají při svých akcích islamističtí teroristé. Útočník od Buckinghamského paláce byl podle Haydona zatčen v souvislosti s ublížením na zdraví.

Podle policejní zprávy muž přijel k policejnímu autu u Buckinghamského paláce, jenž je sídlem britské královny, a zastavil před ním. Když se mu tři policisté postavili do cesty, vytáhl na ně z auta více než metr dlouhou šavli; britská média zprvu mylně informoval o noži. Policisté útočníka zneškodnili s pomocí pepřového spreje, všichni tři ale při potyčce utrpěli menší poranění.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy