Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klid zbraní na Ukrajině není dodržován. Vojáci a separatisté se obviňují z porušování příměří

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev/Doněck - Ukrajinská armáda a proruští separatisté ve východoukrajinském Donbasu se znovu obvinili z porušování nového příměří, které má platit od pátku.

"Ani jeden ukrajinský voják během uplynulých 24 hodin v důsledku bojových operací nezahynul, tři vojáci byli zraněni," uvedl dnes mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk podle agentury Interfax-Ukrajina.

Na úseku fronty u Mariupolu se nepřítel podle mluvčího dopustil devíti provokací, u Luhanska jen jediného porušení příměří, palbou z granátometu, zatímco na frontě u hlavní bašty separatistů, Doněcka, došlo k osmi přestřelkám, a to nejen z ručních zbraní, ale i minometů.

Doněčtí separatisté naopak obvinili ukrajinské vojáky, že během uplynulých 24 hodin vypálili 121 min. Tím "zase jednou porušili dohodu o úplném klidu zbraní", prohlásil Eduard Basurin z velení povstaleckých sil.

"Neděláme si přehnané iluze o slibech agresora o příměří," dodal s tím, že sami povstalci příměří "přísně dodržují" a totéž žádají od druhé strany. Ta však podle Basurina během uplynulých 24 hodin porušila příměří ve 29 případech.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy