Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabská koalice přiznala, že "omylem" zasáhla civilisty v Saná

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Arabská koalice přiznala, že "omylem" zasáhla civilisty při bombardování jemenské metropole Saná. Oznámila to dnes agentura AFP.

 Při zásahu dvou obytných domů během náletu v noci na pátek zahynuli civilisté, včetně dětí. Následné vyšetřování podle koalice odhalilo, že důvodem byl "technický omyl".

Údaje o počtu obětí se liší: agentura Reuters v pátek psala o nejméně 12 mrtvých civilistech, včetně šesti dětí, zatímco AFP o 14 mrtvých, včetně pěti dětí, sourozenců z jedné rodiny.

Nálet, který zasáhl dva domy na jižním předměstí Saná, podnikla letadla koalice vedené Saúdskou Arábií, která jemenské vládě pomáhá v boji proti šíitským povstalcům.

Již ve středu zemřelo při náletu na hotel poblíž jemenské metropole nejméně 41 lidí, včetně žen a dětí, dalších 13 lidí se ještě ve čtvrtek pohřešovalo.

Úřad komisaře OSN pro lidská práva uvedl, že za předchozích osm dní (od 17. do 24. srpna) zemřelo při bojích v Jemenu 58 civilistů, z toho 42 jich má na svědomí zahraniční koalice.

Jemen je od podzimu 2014 dějištěm bojů mezi šíitskými povstalci a vládními jednotkami, které od roku 2015 podporuje arabská koalice. Konflikt si vyžádal už na 10.000 obětí a vyvolal v zemi rozsáhlou humanitární krizi.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy