Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak staré je víno? Na území dnešní Itálie se pilo už před téměř 6000 lety, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Na území dnešní Itálie se pilo víno už před téměř 6000 lety, místní výroba vína je tak skoro o dva tisíce let starší, než se dosud předpokládalo.

Podle italské tiskové agentury ANSA to potvrdily výsledky průzkumu, o nichž tento týden informoval tým vědců z floridské univerzity. Zatím nejstarší důkazy o výrobě vína pocházejí z Arménie asi z roku 4100 před naším letopočtem.

Američtí vědci spolu s italskými zkoumali zbytky keramiky, které pocházejí z oblasti sicilského města Agrigento. Chemická analýza zbytků nádoby staré téměř 6000 let prokázala prvky, které obsahuje vinná réva a které se objevují při procesu výroby vína.

Vědci ale zatím nezjistili, zda toto sicilské víno z doby měděné bylo červené či bílé. Už tak ale objev vyvrátil dosavadní představu, že na území dnešní Itálie se s výrobou vína začalo v době bronzové, tedy někdy kolem roku 1300 před naším letopočtem.

Témata:  víno Itálie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy