Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli pátečnímu útoku u Buckinghamského paláce byl zadržen druhý muž

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Londýnská policie dnes dopoledne zadržela druhého muže v souvislosti s pátečním útokem na tři policisty u Buckinghamského paláce.

Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Podle policie jde o třicetiletého muže ze západní části Londýna. Zatčen byl kvůli podezření z účasti na organizování či přípravě teroristického činu nebo z podněcování k teroristické činnosti.

U Buckinghamského paláce, který je sídlem britské královny, v pátek večer 26letý muž napadl šavlí tříčlennou policejní hlídku a současně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Byl rychle zneškodněn pomocí pepřového spreje. Všichni tři policisté při incidentu utrpěli lehká zranění.

Šéf protiteroristického útvaru Scotland Yardu Dean Haydon v sobotu sdělil, že událost vyšetřuje jeho jednotka. Výslovně ale neřekl, že šlo o teroristický čin. Útočník byl podle něj bezprostředně zatčen v souvislosti s ublížením na zdraví.

Muž, který v pátek večer napadl policisty před Buckinghamským palácem v Londýně, opakovaně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Podle stanice BBC to dnes řekl šéf protiteroristického útvaru Scotland Yardu Dean Haydon. Výslovně neuvedl, že šlo o teroristický čin, nicméně oznámil, že případ v souladu s protiteroristickým zákonem vyšetřuje protiteroristická policie.

Zvolání Alláhu akbar často používají při svých akcích islamističtí teroristé. Útočník od Buckinghamského paláce byl podle Haydona zatčen v souvislosti s ublížením na zdraví.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy