Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka navštívil české vojáky na základně Balad v Iráku

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Balad (Irák) - S českými vojáky, kteří cvičí své irácké kolegy v pilotování a v údržbě českých bitevníků L-159 ALCA, se dnes na základně Balad severně od Bagdádu na závěr své dvoudenní návštěvy Iráku setkal premiér Bohuslav Sobotka.

Iráčtí piloti na českých strojích vzlétli do bojů s radikály z Islámského státu (IS) dosud více než stopadesátkrát a zaútočili na zhruba pět set cílů. Řada z nich v poslední době byla ve městě Tall Afar, které dnes irácké vládní síly označily za dobyté.

"Slyším slova chvály na náš vojenský podpůrný tým... Pomáhají tady na místě také technice z Aera Vodochody. Takže si myslím, že je to výborná vizitka pro Českou republiku a samozřejmě pragmaticky vzato také dobrá reklama pro naše zbrojovky, pro naše potenciální další dodávky obraného průmyslu pro iráckou armádu," řekl Sobotka.

Zhruba tři desítky českých vojáků pomáhají osmi pilotům, kteří létají s českými bitevníky L-159 ALCA do boje proti radikálům z IS, i technikům, kteří se o stroje starají. Irák koupil ze zásob české armády přes firmu Aero Vodochody dvanáct letounů. Na základně Balad je jich v současnosti deset. Jeden stroj je nyní na generální opravě v Česku a na jednom se v Česku cvičí čtyři iráčtí piloti.

Čeští vojáci by se měli na výcviku na základě Balad podílet přinejmenším do konce prosince příštího roku. Většina kontingentu je složená z příslušníků 21. základny letectva Čáslav.

Témata:  Bohuslav Sobotka Irák Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.