Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý německý ošetřovatel zavraždil ve dvou nemocnicích nejméně 90 pacientů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Bývalý ošetřovatel Niels H. (40) zavraždil ve dvou německých nemocnicích nejméně 90 pacientů. Na tiskové konferenci v Oldenburgu to dnes uvedli zástupci zvláštní komise, která se kauzou z let 1999 až 2005 zabývá.

Na klinice v Oldenburgu pracoval Niels H. v letech 1999 až 2002, v nemocnici v Delmenhorstu pak v letech 2003 až 2005. Na jeho činy se přišlo až v červnu 2005, kdy ho jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který vůbec nemá dostávat.

V roce 2008 poslal soud v Oldenburgu ošetřovatele na 7,5 roku do vězení za pokus o vraždu. O sedm let později ho tentýž soud odsoudil k doživotí za dvě vraždy, dva pokusy o vraždu a dva případy těžkého ublížení na těle. Ve stejný rok se Niels H. doznal ke zhruba 90 činům, při nichž podle něj zemřelo asi 30 pacientů.

"Díky práci zvláštní komise Kardio v posledních téměř třech letech se podařilo prokázat dalších celkem 84 vražd. Čtyřiaosmdesát vražd, které Niels H. spáchal v nemocnici Delmenhorst a na klinice v Oldenburgu," uvedli dnes zástupci komise. Uvedený počet podle nich ale bude zřejmě ještě o dost vyšší, protože část pacientů byla po smrti zpopelněna.

Policisté exhumovali ostatky 99 lidí, kteří zemřeli v nemocnici v Delmenhorstu, a u 48 z nich došli k závěru, že byli obětí vraždy. V nedalekém Oldenburgu Niels H. zřejmě zavraždil dalších 36 lidí.

Témata:  vražda nemocnice Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy