Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena ohlásila, že byla znásilněna gangem cizinců. Teď má obrovské problémy

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn – Britský soud se zabýval případem ženy, která vznesla několik falešných obvinění ze znásilnění. „Jste velmi, velmi přesvědčivá lhářka a máte ráda, když vás ostatní vidí jako oběť," udeřil na ni soudce.

„Manipulativní“ žena, která v několika případech tvrdila, že byla znásilněna a že se stala obětí nejrůznějších sexuálních útoků, si má podle verdiktu soudu odsedět 10 let ve vězení.

Britka Jemma Bealeová podle serveru The Independent prohlašovala, že ji sexuálně napadlo hned několik mužů. Údajně byla v devětkrát znásilněna, vždy cizími osobami, při čtyřech různých událostech v rozmezí tří let. Nakonec byla pětadvacetiletá žena sama odsouzena za křivé svědectví pod přísahou a bránění výkonu spravedlnosti.

Když soudce Nicholas Loraine-Smith vynášel rozsudek, řekl: „Tento proces ukázal, co tehdy nebylo zřejmé - že jste velmi, velmi přesvědčivá lhářka a máte ráda, když jste považována za oběť.“

Prokurátorka Madeleine Mooreová upozornila, že policie strávila 6 400 hodin vyšetřováním obvinění spojených s údajnými znásilněními Bealeové, což stálo nejméně 250 000 liber (více než 7 milionů korun). Dalších 109 000 liber (asi 3 miliony korun) pak činí soudní výlohy spojené s těmito falešnými obviněními ze znásilnění.

Obhájce Lawrence Henderson uvedl, že žena trvá na své nevinně a zvažuje odvolání. Bealevá, která pochází z Bedfontu v západním Londýně, seděla s rukama překříženými, když soudce označil její chování za „manipulativní" a odsoudil ji na 10 let, popisuje server The Independent.

„Tyto trestné činy obvykle začínaly jako opilý pokus získat soucit vaší partnerky nebo možná aby vzbudily její žárlivost,“ uvedl soudce, který také upozornil, že i když obvinění přicházela impulzivně, žena na nich dokázala chladnokrevně trvat a křivě obviňovat údajné útočníky.

Middlesex woman guilty of falsely accusing 15 men of rape: Jemma Beale, of Bedfont, Middlesex,… https://t.co/8QsGyJrRoE #TheResistance pic.twitter.com/eHmZmmSzft

— Patrick (@cahulaan) 6. července 2017

„Tato falešná obvinění ze znásilnění budou nevyhnutelně široce medializována, pravděpodobně budou mít zvrácený dopad a způsobí, že vinní lidé zůstanou na svobodě. Případy, jako je toto, přinášejí skutečné riziko, že žena, která byla znásilněna nebo sexuálně napadena, si nebude stěžovat na policii z obavy, že jí nikdo nebude věřit,“ upozornil soudce.

Detektivové zahájili vyšetřování Bealeové v prosinci 2013 poté, co se dozvěděli od jedné z jejích bývalých přítelkyň, že byl jeden muž byl neprávem uvězněn poté, co Bealeová lhala o tom, že ji v listopadu 2010 znásilnil. Následně se ukázalo, že to nebylo zdaleka jediné obvinění, které Bealeová vznesla a že v případu existuje celá řada nesrovnalostí.

Metropolitní policie uvedla, že jedno z obvinění ze znásilnění, které Bealeová v roce 2010 vznesla, vedlo k odsouzení muže jménem Mahad Cassim, který měl podle rozsudku ve vězení strávit sedm let. Když vyšlo najevo, že žena lhala, podali jeho obhájci odvolání a odvolací soud jeho trest zrušil.

Cassim teď soudu řekl, že jeho život byl tímto obviněním silně ovlivněn. „Jedním z mých cílů je být úspěšným obchodníkem, mít pěknou rodinu a být šťastný. Pracuji na tom, ale mám před sebou dlouhou cestu,“ řekl.

Bealeová také prohlašovala, že ji v červenci 2012 v hospodě osahával cizinec. Tvrdila také, že byla hromadně znásilněna tímto cizincem a skupinou dalších mužů. Dokonce se sama zranila, aby podpořila tvrzení, že byla napadena ostnatým drátem. Bealeová si vymyslela podobné obvinění proti šesti jiným mužům v roce 2013. Tvrdila, že ji dva cizinci sexuálně napadli poblíž jejího domova. Za další dva měsíce opět prohlašovala, že byla hromadně znásilněna čtyřmi neznámými muži.

Témata:  znásilnění Velká Británie soudy ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy