Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS na základě dohody odchází z syrsko-libanonské pohraničí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rás Baabek (Libanon) - Oblast na hranici mezi Libanonem a Sýrií opouštějí ozbrojenci z teroristické organizace Islámský stát (IS) i jejich rodiny. Umožnila jim to dohoda s libanonskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. 

Radikálové s rodinami odjeli do východosyrského města Búkamál na syrsko-irácké hranici, které mají pod kontrolou. Informovala o tom dnes agentura AP. Dohoda byla uzavřena necelý týden poté, co libanonská armáda zahájila operaci s cílem vytlačit IS z hornatého libanonského pohraničí.

Ve stejném období, ale bez spolupráce s libanonskými jednotkami, na syrské straně hranice proti IS zahájila ofenzivu syrská armáda spolu s libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Po boku sil syrského prezidenta Bašára Asada Hizballáh v Sýrii bojuje od roku 2013.

Džihádisté odjeli v téměř 20 autobusech a 11 sanitkách. Syrská média uvedla, že celkem z regionu odjelo 250 ozbrojenců. Podle syrské armády bylo z oblasti rovněž odvezeno 25 zraněných bojovníků IS.

Evakuace ozbrojenců následuje po úsilí Hizballáhu zjistit osud devíti libanonských vojáků, kteří se v roce 2014 dostali do zajetí IS. Nejméně osm z nich radikálové zabili.

V neděli libanonská armáda v libanonském pohraničí a Hizballáh spolu se syrskou armádou v syrském pohraničí odděleně vyhlásily klid zbraní. Následně byly v libanonském pohraničí nalezeny a vykopány ostatky osmi libanonských vojáků. Osud devátého vojáka nebyl ještě objasněn. Radikálové z IS rovněž vydali ostatky pěti příslušníků Hizballáhu. Následně byl zahájen transfer bojovníků IS a jejich rodin.

Aktivita IS na hranici mezi Libanonem a Sýrií nynějším transferem končí, což je poprvé od začátku syrské občanské války, která trvá už více než šest let.

Témata:  Islámský stát Sýrie Libanon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy