Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na Guam? Nejnovější test ukazuje, že KLDR nevysílá plané hrozby, zní z Ruska

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Moskva - Podle předsedy zahraničního výboru ruské Rady federace Konstantina Kosačova nejnovější severokorejský raketový test ukazuje, že Pchjongjang může naplnit své hrozby ohledně útoku na americký ostrov Guam.

KLDR v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila z místa nedaleko Pchjongjangu raketu, která přeletěla sever Japonska a ve vzdálenosti asi 2700 kilometrů dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó.

"Pchjongjang ukázal, že jeho hrozby vůči americké základně na Guamu nejsou žádným blufováním," prohlásil Kosačov.

Rada bezpečnosti OSN 5. srpna jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových přísných sankcí vůči KLDR kvůli dvěma raketovým testům z poslední doby. Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu. Podle Kosačova ale nejnovější severokorejský raketový test svědčí o tom, že rezoluce, kterou Rada bezpečnosti přijala, nedosáhla svého cíle, "protože výsledkem je patová situace mezi KLDR a USA".

Testy balistických raket KLDR

70. léta - V KLDR začal vývoj raket, do země byly dodávány sovětské rakety R-300 Elbrus (SS-1 či Scud-B) o doletu 300 kilometrů. Na základě toho se korejští inženýři pustili do vývoje vlastních raket a na severovýchodním pobřeží země vybudovali raketovou střelnici Musudan.

1984 - KLDR poprvé otestovala raketu Hwasong-5 (Scud-B).

31. srpna 1998 - KLDR poprvé vypálila přes Japonsko raketu Tepodong-1, vícestupňovou balistickou raketu středního doletu. Vyvinuta byla v roce 1995, měla dolet 2000 až 2300 kilometrů a dopadla ve vzdálenosti na 1600 kilometrů. Pchjongjang tvrdil, že raketa vynesla na oběžnou dráhu družici Kwangmjongsong-1, důkazy pro to ale neexistují.

5. července 2006 - Severní Korea zkušebně odpálila několik raket včetně obávané mezikontinentální střely Tepodong-2 s možným doletem až 6000 kilometrů. Ta ale krátce po startu explodovala.

5. dubna 2009 - KLDR odpálila raketu, která podle severokorejské tiskové agentury KCNA vynesla na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. Podle Soulu se ale jednalo o test třístupňové rakety dlouhého doletu Tepodong-2. Její první část spadla podle plánu do Japonského moře, asi 500 kilometrů od odpalovací rampy Tonghe. Druhá část přeletěla Japonsko a skončila v Tichém oceánu asi 3200 kilometrů od místa startu, a pravděpodobně s sebou vzala i třetí část se svým nákladem.

12. prosince 2012 - KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze rakety Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda). Raketa se ale podle expertů nevrátila do zemské atmosféry.

3. srpna 2016 - Severní Korea odpálila směrem na východ balistickou raketu, která podle USA a Japonska dopadla do japonských výsostných vod. Raketa urazila 1000 kilometrů.

4. července 2017 - Severní Korea oznámila, že vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu, která může být schopna zasáhnout Aljašku. Střela Hwasong-14 letěla 39 minut a dosáhla výšky 2802 kilometrů. Odborníci se liší v odhadech dosahu rakety. Podle některých z nich by nová balistická střela mohla mít dosah přes 8000 kilometrů, což představuje hrozbu pro značnou část americké pevniny. Střízlivější odhady stanovují dosah střely na 6700 kilometrů a v tom případě by mohla raketa zasáhnout Aljašku.

9. srpna 2017 - Severokorejská agentura KCNA oznámila, že Severní Korea "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Zpráva vyvolala ve světě znepokojení, USA pohrozily KLDR vojenským řešením vzájemného sporu, pokud Pchjongjang nebude jednat rozumně.

Témata:  Severní Korea Rusko severokorejské zbraně Guam

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy