Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelegální migranti si vytváří novou Džungli? Afričané okupují park v Bruselu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Stovky migrantů přespávají každou noc v bruselském parku Maximilien. Situace připomíná někdejší tábor zvaný Džungle u francouzského Calais. Mladí Afričané sice převážně sní o Anglii, ale najdou se mezi nimi i ti, kteří mají jiné představy.

Nevládní organizace již měsíc upozorňují na situaci v parku Maximilien a vyzývají politiky k zásahu, "aby se Brusel nestal novým Calais". Ale žádosti o otevření centra pro uprchlíky v náležité podobě uvázly na mrtvém bodu. Státní tajemník pro azyl a migraci Theo Francken (z řad vlámské nacionalistické strany N-VA) tvrdí, že není možné starat se o "nelegální migranty", kteří "nechtějí azyl v Belgii".

Adam (25), který loni opustil rodný Súdán a strávil šest "velice těžkých" měsíců v Libyi, by rád v Bruselu ukončil své putování. "Příliš trpím, chci, aby mi belgická vláda poskytla ochranu," řekl. Byl by nejraději, kdyby byly zničeny otisky prstů, které mu sejmuli po přistání v Itálii.

V podobné situaci je mnoho z až 600 migrantů, kterých se v parku dopočítali aktivisté ze spolků Lékaři světa (Médicins du Monde, MdM) a Belgium Kitchen, rozdávající v parku večeře.

Podle dublinských pravidel totiž žádosti o azyl vyřizuje první ze zemí, do které migranti v Evropské unii vstoupili. Tedy ti, co přistáli u italských břehů, mají opustit belgické území, jak vysvětluje cizinecký úřad, který přijímá žádosti o azyl a který spolu s policií pořádá pravidelné kontroly v parku. V očích nevládních organizací jde o "zastrašování" či dokonce "obtěžování".

Stéphane Heymans z MdM, který v parku dvakrát týdně ordinuje, kritizuje nedostatek informací u 15 až 20 procent "nezletilců bez doprovodu", kteří nevědí, že se v Belgii těší zvláště chráněnému postavení.

Během večera dobrovolníci z Belgium Kitchen rozdali za 40 minut 620 porcí rýže, rajské omáčky a zeleniny v koutku zeleně mezi výškovými obytnými domy, kam migranti přicházeli po malých hloučcích. Zařízeno je to tak proto, aby nedošlo ke srocení davu, což by obtěžovalo lidi žijící v sousedství, vysvětlil aktivista Yassine Haj Idrissise. Do rána budou i sklizeny plechovky z trávníků i sundáno sušící se prádlo ze zábradlí u dětského hřiště, aby park vypadal zase normálně.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Belgie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.