Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komisař OSN pro lidská práva varuje: Trump útočí na svobodu tisku, může to být zlé

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington/Ženeva - Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, který vytrvale útočí na média. Kritika novinářů prý může představovat podněcování k nenávisti.

Trump minulý týden označil novináře za "opravdu nečestné lidi". Kritizoval tak, jak americká média informovala o nepokojích ve virginském Charlottesvillu, kde se v polovině srpna střetli příznivci a odpůrci krajní pravice.

"To je naprosto neskutečné, když si pomyslíte, že svobodu tisku, nejen základní kámen ústavy USA, ale něco, co Spojené státy (ve světě) mnoho let obhajovaly, nyní napadá (americký) prezident," prohlásil Zajd podle agentury Reuters.

"Je to docela ohromující obrat. A v konečném důsledku nebezpečný," dodal komisař. Trump se hrdě označuje za bořitele tabu, to má ale podle komisaře důsledky, protože podobně smýšlející lidé se mohou cítit povzbuzeni k tomu, aby své útoky ještě vyostřili.

Po střetech v Charlottesvillu jeden z neonacistů najel vozem do davu lidí, kde zabil dvaatřicetiletou Heather Heyerovou a dalších 19 lidí zranil.

Témata:  Donald Trump novináři OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy