Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě prý byla unesena zpravodajka ruské televize

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva/Kyjev - V centru Kyjeva byla dnes zadržena zpravodajka ruské televize Pervyj. Mluvčí ukrajinské tajné služby SBU Olena Hitljanská to listu Ukrajinska pravda potvrdila, reportérk bude vyhoštěna kvůli šíření propagandy.

Poslední materiály novinářky Anny Kurbatovové se prý týkaly situace na Ukrajině. V úterý měla dokončit reportáž o pronásledování novinářů v této zemi a několik dní předtím se vysílala její reportáž o přehlídce ke dni nezávislosti Ukrajiny, která se v Kyjevě nelíbila.

"Anna Kurbatovová byla unesena v centru Kyjeva, nemůžeme se s ní spojit," oznámila televize ve zprávách. "Naši kolegyni zadrželi neznámí lidé nedaleko jejího domu, posadili do auta a odvezli" neznámo kam. "Podle našich informací zadrželi Annu Kurbatovovou pracovníci SBU," dodala hlasatelka.

Ruské ministerstvo zahraničí již oznámilo, že diplomaté vyjasňují "zmizení zpravodajky televize Pervyj kanal na Ukrajině".

Momentálně se vyřizují dokumenty pro vyhoštění novinářky z Ukrajiny do Ruska. "To se stane každému, kdo si dovolí pomlouvat Ukrajinu," řekla mluvčí SBU. Zprávy ruských médií o únosu Hitljanská označila za hloupost, vše se podle ní odehrává v rámci zákona.

Ukrajinska pravda poznamenala, že Kurbatovovou po reportážích, líčící ukrajinskou realitu v temných barvách, označil server Mírotvůrce za "nepřítele Ukrajiny". Server Mírotvůrce se loni dostal do povědomí zveřejněním osobních údajů asi 4000 novinářů, akreditovaných u proruských separatistů na východě Ukrajiny, včetně českých žurnalistů.

Témata:  Ukrajina únos / rukojmí novináři Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy