reklama

"Jsme odhodláni posílit vzájemný obchod a ekonomické vztahy," řekl Lavrov novinářům na dnešní tiskové konferenci v Dauhá. Ruský ministr v Kataru končí svou návštěvu Blízkého východu, která ho zavedla také do Kuvajtu a Spojených arabských emirátů.

V Dauhá Lavrova přijal vládnoucí emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání a katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Lavrov uvedl, že Moskva "přikládá velký význam" hospodářské spolupráci s Katarem, včetně té v oblasti energetiky.

Rusko a Katar podle statistiky americké CIA patří mezi čtyři hlavní světové producenty zemního plynu. Zároveň jsou tyto země hlavními světovými producenty ropy. Loni Katar za podíl v ruské státní ropné společnosti Rosněft zaplatil miliardy dolarů.

Katar zesílil svou snahu o zlepšení hospodářské spolupráce s dalšími státy, když s ním skupina blízkovýchodních zemí v čele se Saúdskou Arábií 5. června vypověděla diplomatické styky. Lavrov vyzval zúčastněné strany konfliktu, aby krizi brzy vyřešily a to s pomocí Kuvajtu, který je schopen působit v roli prostředníka.