Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní koalice pod vedením USA podnikla nálety, aby zastavila konvoj bojovníků IS a jejich rodin

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Bejrút - Koalice v čele se Spojenými státy dnes podnikla nálety s cílem zastavit konvoj bojovníků Islámského státu (IS) a jejich rodin, který směřoval ze syrsko-libanonského pohraničí na východ Sýrie. Nálety se odehrály na východě Sýrie, uvedl mluvčí koalice plukovník Ryan Dillon. Kde přesně ve východní Sýrii se nálety uskutečnily, však neuvedl.

S odkazem na mluvčího mezinárodní letecké koalice o tom informovala agentura Reuters. Ozbrojenci z IS v pondělí spolu se svými rodinami opustili oblast na hranici mezi Libanonem a Sýrií na základě dohody s libanonským hnutím Hizballáh a syrskou armádou.

Koalice zničila dopravní úsek a malý most, takže bojovníci IS nemohou pokračovat na východ. Bojovníci IS s rodinami měli namířeno do východosyrského města Búkamál, které mají stále pod kontrolou. Podle odhadů syrských médií v konvoji cestovalo na 200 ozbrojenců.

„Nejsme vázáni dohodou, zcela evidentně to jsou bojovníci, kteří se přesouvají na jiné místo, aby mohli opět válčit... Pokud se nám to podaří, tak je v souladu se zákonem o ozbrojeném konfliktu zasáhneme," uvedl Dillon s tím, že přímé nálety na bojovníky IS by koalice podnikla pouze v případě, že by radikálové byli odděleni od civilistů.

Nedělní dohoda o evakuaci byla uzavřena necelý týden poté, co libanonská armáda zahájila operaci s cílem vytlačit IS z hornatého libanonského pohraničí. Ve stejném období, ale bez spolupráce s libanonskými jednotkami, na syrské straně hranice proti IS zahájila ofenzivu syrská armáda spolu s libanonským radikálním hnutím Hizballáh.

Evakuace IS se uskutečnila v důsledku úsilí Hizballáhu zjistit osud devíti libanonských vojáků, kteří se v roce 2014 dostali do zajetí IS.

Témata:  Islámský stát Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy