Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět čeří vody kvůli KLDR, málokdo ale jeho tweet pochopil

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Šéf Bílého domu Donald Trump dnes opět vzbudil pozdvižení svým krátkým vzkazem na sociální síti Twitter. Příspěvek se týkal situace kolem Severní Koreje.

V tweetu, který se týkal Severní Koreje, Trump hovořil o „vydírání" a konci diskusí. „USA hovoří se Severní Koreou a platí jim vyděračské peníze už 25 let. Hovory nejsou odpověď!" napsal ráno na svém twitteru Trump. Učinil tak jen den poté, co KLDR odpálila další raketu, která tentokrát přelétla přes japonské území. Vzbudil tak obavy, málokdo ale jeho tweet pochopil.

Trump nevysvětlil, co mínil „vyděračskými" penězi. Podle agentury AP poskytly USA v letech 1995 a 2008 Pchjongjangu pomoc ve výši asi 1,3 miliardy dolarů (skoro 29 miliard korun). Z toho přes 50 procent šlo na potravinovou pomoc a asi 40 procent na energie. Ale od roku 2009 Washington neposkytl KLDR prakticky žádnou pomoc.

Americký ministr obrany James Mattis musel vše vysvětlovat a uvádět na pravou míru. „Nikdy jsme nevyloučili diplomatické řešení. Pokračujeme ve spolupráci a ministr a já sdílíme zodpovědnost poskytnout ochranu našim národům," řekl Mattis novinářům před setkáním se svým jihokorejským protějškem.

Trump vzbudil rozruch začátkem tohoto měsíce svými silnými výroky, které spolu s reakcí lídra KLDR vyvolaly obavy z vojenského konfliktu. Trump řekl, že pokud bude KLDR Washingtonu vyhrožovat, „narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl." Tento týden po testu severokorejské rakety, která přelétla přes Japonsko, volil podle AP mírnější slovník. "Všechny možnosti jsou na stole," uvedl v úterý v prohlášení Trump.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy