Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do nouzových středisek v Texasu se uchýlilo 32.000 lidí, povolána byla i národní garda

USA
USA
Foto: Pixabay

Houston - Kvůli bouři Harvey nyní platí federální stav přírodní katastrofy ve 33 texaských okresech. Do nouzových ubytovacích středisek kvůli záplavám muselo uchýlit na 32.000 lidí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil texaský guvernér Greg Abbott. 

Počet obyvatel v nouzových ubytovnách již přesáhl původní odhad Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA), která ještě v pondělí hovořila o 30.000 lidech. Provizorní přístřeší zřejmě bude muset nakonec vyhledat ještě více lidí, neboť situace se na některých místech Texasu nezlepšuje.

Výše škod, které Harvey způsobil, zatím není známa. Abbott sice odmítl o konečném účtu spekulovat, odhaduje ale, že přesáhne řádění hurikánu Katrina v roce 2005 a bouře Sandy v roce 2012.

Abbott také řekl, že do boje s následky řádění živlu bylo dosud povoláno 24.000 členů národní gardy - k dosavadním 3500 gardistům povolala armáda dalších více než 20.000. Zhruba 10.000 gardistů do Texasu přijelo z jiných států USA.

Guvernér rovněž hovořil o nepříznivém vývoji situace na východním pobřeží Texasu u hranic s Louisianou, kde Harvey opět vstoupil na pevninu. Uvedl, že v oblasti města Beaumont a také v dalších regionech budou rozsáhlé záplavy ještě několik dní pokračovat.

Témata:  Texas v USA povodně v USA USA hurikán Harvey

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy