Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zaplavené chemičce u Houstonu došlo ke dvěma výbuchům

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Houston - V chemickém závodě Arkema u Houstonu se dnes ozvaly dvě exploze. Továrna je plná uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Oznámil to šéf továrny Rich Rowe, uvedla v noci na dnešek agentura AP.

Ze zatopeného chemického závodu Arkema u Houstonu byly dnes ohlášeny exploze a stoupající kouř. Podnik předem ohlásil, že hrozí vznícení uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Zaměstnanci byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometrů s předstihem evakuováni. O explozi informovaly úřady texaského okresu Harris a houstonská televize Fox 26. Arkema později zprávu o explozi potvrdila a upozornila, že hrozí další výbuchy.

Firma dostala informaci o situaci ve dvě hodiny ráno místního času (v 9:00 SELČ). Podle houstonského serveru Chron bylo nutné hospitalizovat zástupce šerifa města Crosby, kde se továrna nachází. Muž se nadýchal kouře. Devět dalších zaměstnanců úřadu odjelo do nemocnice z preventivních důvodů.

"Upozorňujeme místní občany, že materiál skladujeme na několika místech v podniku a že hrozí další výbuchy. Prosíme, aby se nevraceli do evakuované zóny, dokud úřady neohlásí, že je to bezpečné," uvedla Arkema v prohlášení.

MORE: Deputies near Arkema chemical plant in Crosby complained of headaches, dizziness after 2 reported explosions. https://t.co/fX5QV8OtAr pic.twitter.com/iqtQvjr06O

— KPRC 2 Houston (@KPRC2) 31. srpna 2017

Texaský Houston čelí následkům hurikánu a bouře Harvey, která v regionu vyvolala rozsáhlé záplavy.

"Přišli jsme klíčové chlazení materiálů, který nyní může explodovat a následně způsobit silný požár," řekl Rowe o uskladněných látkách, které je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Rowe dále uvedl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. Výbuch podle něj nastane, jakmile začne stoupat teplota. Počítá se s tím, že to bude v příštích šesti dnech. "Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní," řekl. Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

Očekává se, že nejintenzivnější bude požár v objektu samotném, ale z preventivních důvodů už byli evakuováni lidé z oblasti v okruhu 2,5 kilometru.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé.

Témata:  Texas v USA USA hurikán Harvey

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy