Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Texas nemůže trestat azylová města za vstřícnost k migrantům, soud zákon zablokoval

USA
USA
Foto: Pixabay

Austin - Nový zákon státu Texas, který umožňoval trestat takzvaná azylová města i policisty za vstřícnost vůči přistěhovalcům bez dokladů, měl vstoupit v platnost tento pátek. Federální soud Spojených států ho však ve středu dočasně zablokoval.

Právní předpis podepsal republikánský guvernér Texasu Greg Abbott v květnu a americký prezident Donald Trump ho ocenil.

Soud ale odmítl ustanovení, které hrozilo úředníkům, policii a šerifům propuštěním či až ročním vězením a městům pokutou ve výši až 25.500 dolarů (560.000 korun), pokud nezvýší své úsilí v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví. Verdikt rovněž zpochybnil část zákona, která by mohla vést k nezákonnému zadržování amerických občanů či přistěhovalců, kteří v USA pobývají legálně.

Abbott prohlásil, že rozhodnutí soudu znamená, že Texas bude méně bezpečný. Očekává se, že se Texas odvolá.

V Texasu žije 1,6 milionu migrantů bez dokladů. Tento stát je navíc jedním z deseti, který Trumpově administrativě pohrozil žalobou, pokud do nadcházejícího týdne nezačne rušit ochranný program svého demokratického předchůdce Baracka Obamy, který brání před deportací zhruba 800.000 přistěhovalců.

Témata:  Texas v USA přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy