Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel dál tlačí na Varšavu: V polské odpovědi chybí konkrétní kroky k nápravě

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Brusel - První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans není příliš spokojen s odpovědí, která přišla s Polska ohledně tamní sporné reformy justice. Prý neobsahuje žádné konkrétní kroky, které by obavy exekutivy EU řešily.

Polská vláda v pondělí odmítla poslední doporučení komise s tím, že její soudní reforma je v souladu s evropskými standardy i očekáváním společnosti a pochyby Bruselu jsou neoprávněné. Timmermans dal na konci července Varšavě měsíc na to, aby uvedla kontroverzní justiční reformu do souladu s unijním právem.

Dnes před poslanci vlivného europarlamentního výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci potvrdil, že s tématem se obrátí také na členské země EU. Cílem podle Timmermanse nejsou sankce nebo snaha zbavit Polsko v EU hlasovacích práv, ale naopak skutečný dialog, který by zlepšil stav právního státu v Polsko.

Komise je ale také odhodlána použít všechny nástroje, které má v tomto ohledu k dispozici. "Samozřejmě, že demokraticky zvolená vláda má možnost provádět reformu soudnictví... Ale trváme na tom, že reforma soudnictví musí respektovat právní stát jako jednu ze základních hodnot, ke které se hlásí všechny členské státy," zdůraznil Timmermans.

Témata:  Polsko EU Evropská komise (EK) Frans Timmermans

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy