Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

20 let od smrti princezny Diany: Vzpomíná celý svět, místo tragické nehody je obsypáno květinami

John Travolta a Diana na královském plese.
John Travolta a Diana na královském plese.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Svět si dnes připomíná 20 let od tragické smrti Lady Diany. Před Kensingtonským palácem, kde matka princů Williama a Harryho dlouho bydlela, se objevily desítky květin, svíček, fotografií a britských vlajek.

Diana zahynula spolu se svým přítelem Dodim Al-Fayedem při dopravní nehodě v Paříži 31. srpna 1997. V okamžiku neštěstí se řidič jejich vozu snažil uniknout bulvárním fotografům. V rychlosti vyšší než 120 kilometrů za hodinu narazil do jednoho z pilířů mostu. Vyšetřování odhalilo, že řidič Henri Paul měl v krvi 1,8 promile a antidepresiva.

Dnešek stráví William, Harry a Kate podle britského tisku v soukromí. Po celé Británii se koná řada veřejných vzpomínkových akcí, mimo jiné v londýnské nemocnici Mildmay Mission Hospital, v níž Diana často navštěvovala lidi, kteří onemocněli AIDS.

Dianu si lidé dnes připomněli také v Paříži nedaleko tunelu pod Place de l'Alma, místa tragické nehody. S velkou kyticí dorazila starostka francouzské metropole Anne Hidalgová.

"Byla moderní matkou se silnou osobností a velkým srdcem," řekla agentuře AP Yvette Demiliová, která se přišla památce zesnulé princezny poklonit v Paříži. "Je to, jako by to bylo včera. Stále je v našich srdcích," řekla Britka Linda Grantová.

Témata:  princezna Diana Velká Británie Paříž

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy