Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku byly zadrženy dvě osoby, zřejmě připravovaly útoky ve jménu IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Moskva - Ruská tajná služba FSB zadržela v Moskvě a jejím okolí dva podezřelé, kteří se chystali spáchat 1. září teroristické útoky. V Rusku zaútočili islamisté naposledy začátkem dubna, kdy při atentátu v petrohradském metru zahynulo 16 lidí.

Letošní 1. září, které se v Rusku slaví jako Den znalostí, připadá na jeden z největších islámských svátků, svátek obětování.

Oba zadržení jsou původem ze Střední Asie, jména FSB nezveřejnila. "Jeden ze zadržených (...) zveřejnil na internetu videonahrávku, ve které se obrací k členům zakázané teroristické organizace Islámský stát (IS) a skládá přísahu věrnosti teroristům. Následně plánoval uskutečnit útok na civilisty s použitím chladné zbraně," uvedla FSB podle agentury Interfax.

U druhého zatčeného agenti tajné služby našli a zabavili podomácku zhotovenou bombu "veliké síly". Dotyčný "se přiznal, že se chystal stát sebevražedným atentátníkem a vyhodit se do povětří". Podle FSB v mobilním telefonu jednoho ze zadržených byly uloženy kontakty s verbíři IS a instrukce ke spáchání útoku.

FSB v půli srpna oznámila dopadení čtveřice teroristů z IS, kteří v Moskvě prý chystali sérii pumových útoků v dopravních uzlech, obchodních domech a na velkých náměstích. Ve čtyřčlenné skupině byl jeden Rus a tři občané středoasijských států, mezi nimiž byli dva sebevražední atentátníci. Nedaleko Moskvy policisté našli laboratoř pro výrobu trhavin.

Témata:  Rusko teroristické útoky v Rusku Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy