reklama

Kotlebovo vítězství v roce 2013 bylo největším překvapením krajských voleb na Slovensku. Na rozdíl od minulosti budou hejtmani nově voleni pouze v jednom kole, zvítězí tedy kandidát s nejvyšším počtem získaných hlasů.

Kotleba se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl pod silným vlivem nacistického Německa. Opakovaně se také vymezil vůči členství Slovenska v EU a NATO a v minulosti organizoval protiromské pochody. V úřadu například odmítl podepsat přidělení schválených dotací na kulturní projekt o extremismu nebo na organizaci divadelního festivalu.

Nejvyšší politici Slovenska na oslavách výročí Slovenského národního povstání v Banské Bystrici dříve v tomto týdnu vybídli k porážce krajní pravice v letošních krajských volbách. Prezident Andrej Kiska označil Kotlebu za fašistu.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury Focus by Kotleba v přímé volbě hejtmana skončil na druhém místě těsně za podnikatelem a nezávislým kandidátem Jánem Lunterem, kterého již podpořily dvě vládní strany.