Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

98letý Zafke, který má na svědomí tisíce lidských životů z Osvětimi, na proces zřejmě nestačí

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Berlín - Bývalý příslušník zdravotní služby SS z někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Hubert Zafke už není zdravotně způsobilý absolvovat soudní proces.

Svůj závěr dnes oznámilo státní zastupitelství v severoněmeckém Schwerinu. Žalobci požadují zastavení stíhání 97letého Zafkeho s tím, že až ke zdravotní nezpůsobilosti obviněného proces dospěl kvůli jeho neustálému protahování.

Státní zastupitelství dnes uvedlo, že lékaři Zafkeho v posledních měsících dvakrát vyšetřili a konstatovali, že už nemůže být podroben soudnímu procesu.

Zafke je obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor. Podle obžaloby Zafke působil v Osvětimi v roce 1944 po dobu jednoho měsíce jako příslušník zdravotní služby SS.

V procesu jde hlavně o 14 deportačních vlaků, které do vyhlazovacího tábora přijely převážně z Polska, Slovinska, Řecka a Německa, ale i z Nizozemska.

Témata:  Osvětim Německo Hubert Zafke

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy