Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump požádá Kongres o peníze na následky hurikánu, sám chce věnovat milion dolarů

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump hodlá věnovat milion dolarů (22 milionů Kč) na pomoc oblastem postiženým hurikánem Harvey. Uvedla to dnes mluvčí Bílého domu.

Trumpův úřad rovněž v brzké době požádá Kongres o finance na obnovu míst ve státech Texas a Louisiana. Podle Trumpova poradce Toma Bosserta tam záplavy poškodily až 100.000 domů.

Bossert na dnešním brífinku uvedl, že Bílý dům se na Kongres brzy obrátí se žádostí o první záchranný balíček. Později po hlubší analýze toho, kam bude potřeba nasměrovat finance určené na obnovu, dostane zákonodárný sbor žádost druhou, dodal poradce pro vnitřní bezpečnost.

Podle odhadů texaského guvernéra Grega Abbotta bude jen jeho stát zřejmě potřebovat více než 120 miliard dolarů, na které vyšlo federální pokladnu odstraňování následků hurikánu Katrina v roce 2005.

Ničivé záplavy, které přinesla na jih Texasu a Louisiany tropická bouře Harvey, si zatím vyžádaly 31 potvrzených obětí. Podle neoficiálních údajů je mrtvých 38. Bouře, která minulý týden dorazila do Texasu jako hurikán, mezitím slábne. Národní středisko pro hurikány (NHC) ale dál varuje před přívalovými dešti a záplavami, zejména na jihovýchodě Texasu a v jihozápadní Louisianě. Společnost Accuweather předpověděla, že hurikán Harvey by mohl být nejdražší přírodní katastrofou v dějinách Spojených států.

Texaské úřady dnes nařídily povinnou evakuaci lidem v okolí nádrže Barker, která má chránit Houston před zaplavením. Hladina v nádrži je příliš vysoko a hrozí, že přeteče přes hráz. Původně vydal okres Fort Bend pro tuto oblast jen doporučení k evakuaci, nyní ale nařídil evakuaci povinnou.

Dnes byly také ohlášeny exploze ze zatopeného chemického závodu francouzského koncernu Arkema u Houstonu. Podnik předem ohlásil, že hrozí vznícení uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Zaměstnanci podniku byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometru včas evakuováni. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Témata:  Donald Trump Texas v USA USA hurikán Harvey

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy