Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamofobie v médiích? O muslimských hrozbách se píše až pětkrát častěji

islám
islám
Foto: Pixabay

Washington - Podle nedávno zveřejněné studie provedou islámští radikálové jen kolem 12 procent všech teroristických útoků, ale média jim věnují až 41,4 procent veškerých článků. Analýza se uskutečnila na území Spojených států a pokryla útoky mezi lety 2011 a 2015.

Autoři studie varují, že zvýšený zájem médií pomáhá šířit strach lidí z islámu a přispívá ke zhoršení vztahů a soužití s muslimským obyvatelstvem. Bombový útok na Bostonský maratón v roce 2013, který provedli dva muslimští útočníci a zabili při něm tři lidi, získal v pětiletém období téměř 20 procent veškerého pokrytí týkajícího se teroristických útoků USA.Oproti tomu hlášení o masakru v roce 2012 v chrámu Sikh ve Wisconsinu, který zanechal šest mrtvých a který provedl běloch Wade Michael Page, představovaly jen 3,8 procent mediálního pokrytí. Stejně tak střelba na afroamerický kostel v Charlestonu v Jižní Karolíně, kdy útočník Dylann Roof zabil devět lidí, se média věnovala z 7,4 procent a útok F. G. Millera v roce 2014 v synagoze v Kansasu představoval jen 3,3 procenta zpráv.

Všechny uvedené příklady splňují definici teroristických útoků, uvádí výzkumníci. Jejich studie taky vyvrací výrok prezidenta Donalda Trumpa, že média se dostatečně nevěnují útokům, která mají na svědomí muslimští pachatelé."Nevíme, zda je výrazně vyšší pokrytí vědomým rozhodnutím ze strany novinářů, ale tato stereotypizace posiluje veřejné mínění v tom, koho nebo čeho by se měli bát," udávají autoři studie. "Vydáváním článků a reportáží o teroristických útocích muslimů mnohonásobně více než jiné události se tento typ útoku jeví jako běžný. Není divu, že jsou Američané vystrašení z radikálního islámského terorismu," uzavírají autoři. Statistická data totiž ukazují, že realita je odlišná.

Témata:  terorismus Islám muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.