Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asociační dohoda Ukrajiny s EU vstoupila v platnost, přivítal to Juncker i Porošenko

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou o přidružení vstoupila dnes v plném rozsahu v platnost, a to navzdory snahám Ruska ji zhatit. Valná část smlouvy platí už od listopadu 2014, ekonomická část od loňského Nového roku.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil dnešek za svátek pro celou Evropu. "Odhodlanost je ctnost. Dnes, nehledě na všechny překážky, jsme to dokázali. Vstupem asociační dohody s Ukrajinou v platnost plní EU sliby dané ukrajinským přátelům," poznamenal Juncker.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ocenil, že za šest měsíců letošního roku obchod s EU vzrostl o 22 procent a že na unii připadají téměř dvě pětiny ukrajinského obchodu.

Ukrajina do EU vyváží hlavně zemědělské a potravinářské výrobky, poznamenala ukrajinská redakce BBC a dodala, že na Rusko připadá 14 procent ukrajinského exportu, což nelze srovnat s "předválečnými" čísly, tedy před konfliktem na východě Ukrajiny.

O uzavření dohody Kyjev jednal s EU už od dob prezidenta Viktora Juščenka před deseti lety. Odmítnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat již parafovanou dohodu na summitu ve Vilniusu v listopadu 2013 vedlo k masovým demonstracím v Kyjevě, které v únoru 2014 vyústily ve svržení Janukovyče. V dubnu 2014 vypukl ozbrojený konflikt v Donbasu, který stále pokračuje. Vyžádal si již přes 10 tisíc mrtvých.

Témata:  EU Ukrajina Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy