Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbený ukrajinský politik odmítá jít do vlády. Porošenkovy představitele kritizuje

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Lvov - Starosta ukrajinského města Lvov, Andrij Sadovyj (47), patří v zemi podle průzkumů k nejoblíbenějším politikům. Mnohokrát jej již zvali do Kyjeva, aby jej povýšili a on tak posílil vládu. On to rázně odmítá a často přední představitele Porošenkovy vlády kritizuje.

Za to, co dokázal Andrij Sadovyj ve Lvově i za kritiku místních vládních poměrů jej Ukrajinci obdivují. "Kosmestické změny v naší vládě nepomohou. Musíme změnit celý systém," cituje jeho slova německý deník Spiegel. Jeho stoupenci ze strany dokonce odešli z vládní koalice a přesunuli se do opozice. I proto například místni tisk prý uvádí, že jeho důležitost a moc roste ne den za dnem, ale hodinu za hodinou. 

Ve Lvově slaví velké úspěchy. Poprvé byl do městské rady zvolen v roce 1998, starostou se stal v roce 2006. Postupně například sestavil skupinu dobrovolníků, které se zaměřili na právní pomoc alkoholikům, bezdomocvům a dalším skupinám, což podle Spieglu Kyjev nedělal. 

"Když jsem převzal moc, voda zde tekla čtyři hodiny ráno a čtyři večer. Ulice byly v katastrofickém stavu," popisuje Sadovyj. Od té doby se již mnoho změnilo. A to samé se prý nyní snaží udělat i se zbytkem země. Nechtějí totiž patřit mezi strany, které paří tamním oligarchům. Zatím však jeho strana, Samopomič, není dostatečně silná. "A jakou bychom měli šanci bez parlamentní většiny," ptá se Sadovyj. 

Podle průzkumu mezinárodního institutu (IRI) roste v zemi nespokojenost se směrem, jakým je vedena. 90 % dotázaných považuje korupci za vážný problém a podpora Poroščenka klesá.

A strana Samopomič je tvořena většinou mladými právnícky, IT odborníky či podnikateli a podle Sadovyje je řada lidí nemá ráda, protože se nedají koupit, zatímco se objevily snahy o jeho očernění či osobní útoky. Pojí jej navíc přátelské vztahy s Mikhailem Saakaschvilim a podle Spieglu bere Kyjev jejich politické spojení velmi vážně. 

Témata:  Ukrajina politika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy