Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houston zatopí ještě voda upouštěná z přehrad, starosta brání návratu do domovů

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Starosta města Houston dnes vyzval obyvatele západní části města, aby se ještě nevraceli do svých domovů kvůli plánovanému upouštění vody ze dvou přehrad. Podle starosty kvůli tomu bude ještě tak 10 až 15 dní do již zatopených domů v západní části města proudit voda.

Radnice uvedla, že nezatopených domů se tento krok nedotkne, informuje agentura Reuters. Starosta Sylvester Turner odhadl, že v oblasti, kam voda nadále poteče kvůli vypouštění přehrad, je asi 15.000 až 20.000 domů. Dodal, že pokud domy v důsledku nynějších záplav zatopené nebyly, nemělo by se jich dotknout ani plánované upouštění dvou přehrad. 

Bouře Harvey a záplavy, které s sebou přinesla, si podle poslední bilance vyžádaly 39 obětí. V okrese Harris, jehož součástí je i Houston, voda zatopila odhadem 136.000 staveb. Ve městě Houston dnes pokračovalo odklízení trosek a pátrání po případných dalších obětech, mnoho lidí se stále pohřešuje.

Starosta Turner požádal o více techniky a záchranného vybavení, ale také o personál, který by pomohl zpracovat tisíce žádostí o federální pomoc. Dosud o ni požádalo asi 325.000 lidí. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) oznámila, že už vyplatila na individuální pomoc 57 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun).

Lokální letiště nedaleko Beaumontu zažívá nebývalý provoz. Každý den z něj totiž odlétají stovky letadel a vrtulníků, které odvážejí lidi ze zatopených oblastí do náhradních ubytování v Dallasu a jinde.

Témata:  povodně USA EuroZprávy.cz hurikán Harvey

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy