Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I tátové trpí: Co je stresuje v období těhotenství partnerky?

Muži
Muži
Foto: Pixmac

Paříž - Příchod dítěte vyvolává obavy a stres také u mužů. Jakmile pominou první chvíle radosti nad narozením dítka, začíná jejich mozek pracovat a klade si mnoho otázek. I oni zvracejí, nabírají na váze nebo jsou unavení.

Bude se dítě dobře vyvíjet? Jaká bude role páru po narození dítěte? Jak se vyrovnat s tím, že najednou místo jednoho dítěte jsou děti dvě? Otcové mají devět měsíců na to, aby o tom všem přemýšleli, píše francouzský deník Le Figaro.

"Když jsme se dozvěděli, že se staneme rodiči, najednou se objevila nutnost přestěhovat se ze dvou pokojů v pátém patře bez výtahu. Objevili jsem byt našich snů, kam jsme se měli přestěhovat týden před očekávaným termínem porodu. Lidé, s nimiž jsme byt měnili, nám ráno telefonovali: 'Dnes to nejde, právě se nám narodilo miminko!'" vypráví Julien (35). Jeho synkovi jsou dnes tři roky.

Fabien se zase celou dobu těhotenství své partnerky obával, aby nepotratila. "Pak jsem se obával, že se něco stane při porodu, že bude potřeba volit mezi životem matky, nebo dítěte, nebo že bude nutný císařský řez," říká.

Cédric, otec malé holčičky, tajně doufal, že bude mít druhou dceru. Nakonec to byl chlapec. "Pro mě to byla velká neznámá. Často se říká, že syn má lepší vztah k matce a dcera zase k otci. Žena v sobě nosí dítě devět měsíců, ale otec si musí vybudovat vztah až po narození. Doufám, že k synkovi budu mít dobrý vztah stejně jako k dcerce," svěřuje se se svými pochybnostmi Cédric.

Není nic zvláštního na tom, když se muž ptá, jak tomu bude, až se dítě narodí. Před narozením synka se Adrien tázal: "Nezničí jeho příchod všechno, co jsem vybudoval?

Podle Adriena se rodičům nabízejí dvě možnosti: zůstat věrný dřívějšímu životu a odmítnout nový rytmus vnucený dítětem, nebo se přizpůsobit. "Snažili jsme se s ženou zachovat náš vztah neporušený, ale bylo jasné, že to nebude fungovat. Teprve když jsme se zcela podřídili rytmu nastolenému dítětem a upustili jsme od naší staré koncepce partnerského vztahu, bylo najednou všechno jednodušší," říká.

Témata:  muži těhotenství děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy