Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mecenáška z USA dá 22 milionů dolarů zoo v Kolíně nad Rýnem

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Kolín nad Rýnem - Bezdětná vdova Elizabeth Reichertová (93) ze Spojených států hodlá zoologické zahradě v Kolíně nad Rýnem odkázat 22 milionů dolarů. Z německého města pochází, v roce 1944 tam poznala svého pozdějšího muže Arnulfa, který se jako Žid musel schovávat před nacisty.

Informoval o tom list Kölner Stadt-Anzeiger. "Úplně mi to vyrazilo dech," svěřil se ředitel zoo Christopher Landsberg.

Reichertová chce zoo částku darovat jménem svého zesnulého manžela Arnulfa. Aby se ale město nepokusilo snížit zoo příspěvek z veřejných peněz, bude peníze z dědictví vyplácet za tímto účelem vzniklá nadace postupně. Podle Landsberga by na výraz vděčnosti mohl pavilon Jižní Ameriky nést jméno Arnulfa Reicherta.

"Byli jsme dvě obyčejné kolínské děti," řekla žena, která po válce s manželem emigrovala do Izraele a později do USA. "Nikdy jsme na Kolín nezapomněli," dodala.

Témata:  USA Německo zajímavosti USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy