Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kanadské nemocnici zaměnili indiánské děti, skandál byl odhalen až po 40 letech

Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Opravdu kojení zvyšuje IQ dětí?
Foto: Pixabay

Winnipeg - Kauza záměny dítěte v kanadské nemocnici, která je určená pro tamní komunitu indiánů, nepůjde k soudu. Podle policie, o jejímž závěru informovala tento týden kanadská televize CTV, šlo zřejmě o neúmyslnou výměnu dvou chlapců.

Leon Swanson a David Tait mladší loni v srpnu oznámili, že je v roce 1975 vládní nemocnice v Norway House vyměnila a že vyrůstali v rodinách, s nimiž nejsou pokrevně příbuzní. Potvrdil to test DNA. Oba muži se znají a hodlají nadále žít v indiánské komunitě Kríů v Norway House.

Podobný případ se stal v indiánské rezervaci Garden Hill, která je rovněž v kanadské provincii Manitoba. Tam už před dvěma lety záměnu ohlásili Luke Monias a Norman Barkman.

Oba případy začala vyšetřovat policie. Zdravotnická zařízení v Kanadě spadají pod jednotlivé provincie s výjimkou rezervací, které spravuje federální vláda. Policie zjistila, že záměna nebyla úmyslná a že nemocniční personál děti po narození chybně označil.

David Tait starší řekl, že záležitost rodiny Swansonů a Taitů sblížila. "Dohodli jsme se, že budeme jedna rodina," prohlásil. Obě rodiny žily ve vzájemné blízkosti už předtím a chlapci prý slýchali často, že vypadají, jako by patřili k té jiné. "Čtyřicet let pryč. Jsem zmaten, rozezlen, zlobím se. Rád bych věděl, co se stalo," řekl v slzách Tait mladší.

Bývalý manitobský ministr pro záležitosti indiánů Eric Robertson označil postup nemocnice za zločin a řekl, že zpráva o záměnách do komunity původních obyvatel klid nepřinese. "Bohužel je to důkaz toho, že co se zdraví týče, zacházelo se v té době s indiány jako s občany druhého řádu a možná někdo řekne, že je tomu tak i dnes," prohlásil Robertson.

Témata:  Kanada děti EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy