Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V KLDR byly zaznamenány otřesy země, Jihokorejci mluví o jaderném testu

V KLDR byly zaznamenány otřesy země, Jihokorejci mluví o jaderném testu
V KLDR byly zaznamenány otřesy země, Jihokorejci mluví o jaderném testu
Foto: www.boston.com

Jižní Korea zaznamenala silné otřesy půdy. Údaje potvrdila Americká seizmologická služba USGS. Agentura Reuters k tomu uvedla, že podobné otřesy v zemi v minulosti způsobily jaderné testy. Jihokorejská armáda potvrdila, že zaznamenané otřesy byly vyvolány uměle.

Ohnisko otřesů bylo podle USGS v hloubce deseti kilometrů. Otřesy dosáhly síly 5,6 stupně, třeba USGS však uvedla 5,2 stupně a čínští seizmologové, kteří hovoří o „podezřelé explozi“, zaznamenali 6,3 stupně Richterovy škály.

Podle USGS bylo ohnisko otřesů v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde se i v minulosti konaly ostatní jaderné pokusné výbuchy.

Detonace následovala pouhou hodinu poté, co agentura KCNA oznámila, že vůdce Kim Čong-un byl na inspekci miniaturizované vodíkové bomby, kterou je možné upevnit na novou balistickou mezikontinentální raketu.

V podstatě šlo o dvě zemětřesení, kde druhé udeřilo silou 4,6 stupně. Což vypovídá o jaderném testu. První záchvěvy trvaly podle čínských svědků poblíž hranice s KLDR zhruba 10 sekund.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy