Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potraviny, které vyvolávají hlad? Pozor na bílé pečivo i burgery

Hamdog
Hamdog
Foto: BBC

Paříž - Mnohé potraviny dokážou přirozeným způsobem potlačit hlad. Zejména ty, které jsou bohaté na proteiny a způsobují rychlý pocit sytosti. Jiné naopak stimulují chuť a je lépe se jich vyvarovat.

Jak mohou některé potraviny vyvolávat hlad místo toho, aby sytily? To je důsledek jejich vysokého glykemického indexu: rychle zvyšují obsah cukru v krvi, který velmi rychle zase poklesne, vysvětluje francouzský list Le Figaro.

Mechanismus hladu je stimulovaný poklesem glykemie a to vede krátce po jídle ke známému kručení v břiše. Některé potraviny však mohou také být bez výživných látek a váš hlad neukojí.

Odšťavňujete si sami ovoce, abyste získali stoprocentní džus? Dejte přednost kouskům ovoce, neboť ovocná vláknina se nachází v dužině a slupce. Jakmile ovoce odšťavníte, zbude jen cukr, který zvyšuje glykemii.

Pokud jde o burgery, jsou často docela bohaté na cukry díky obsaženým omáčkám a obvykle si po nich ještě dáváme dezert. Nejprve nás sice tuk a proteiny z masa, které žaludek déle zpracovává, zasytí, ale cukr brzy znovu povzbudí chuť. Udělejte si je raději doma a doplňte je zeleninou.

Brambory, ať už se upečou v troubě nebo se konzumují v podobě kaše či hranolků, mají velmi vysoký glykemický index. Sice na chvíli zasytí, ale krátce po jídle vás přepadne vlčí hlad.

Vhodné také nejsou průmyslově vyráběné cereálie či müsli. Aby se cereálie změnily ve vločky, jsou zpracovávány za vysoké teploty a jejich nutriční hodnota je tak snížena. Často jsou také slazené a tučné díky kouskům čokolády, kterou obsahují. Dejte přednost ovesným vločkám.

Snídáte každé ráno bílé pečivo? Pak můžete mít za pouhou hodinu po prvním jídle dne chuť na další jídlo. Bílé pečivo je vyrobeno z rafinované mouky a jeho glykemický index je vysoký.

Témata:  potraviny jídlo život

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy