Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a japonský premiér řešili KLDR, tématem byla hlavně hrozba vodíkové bomby

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek telefonicky hovořil s japonským předsedou vlády Shinzóem Abem o rostoucí hrozbě ze strany Severní Koreje. Oznámil to Bílý dům.

Rozhovor oběma státníky se konal v době, kdy Severní Korea oznámila, že vyvinula pokročilejší termonukleární bombu, která má "velkou ničivou sílu", uvedla agentura Reuters. Pchjongjang upozornil, že zbraň bude umístěna na nové mezikontinentální balistické raketě, která by podle odborníků mohla zasáhnout velkou část USA.

"Oba představitelé znovu potvrdili důležitost úzké spolupráce mezi Spojenými státy, Japonskem a Jižní Koreou v souvislosti s rostoucí hrozbou ze strany Severní Koreje," uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

Trump hovořil s Abem během návratu letadlem do Washingtonu po návštěvě jihu USA postiženém ničivými záplavami.

Severokorejská agentura KCNA dnes uvedla, že vůdce KLDR Kim čong-un provedl inspekci nové vodíkové (termonukleární) bomby, která je mocnější než jaderná bomba a kterou je těžší ji vyrobit.

Princip vodíkové bomby je založen na slučování jader izotopů vodíku. Energii potřebnou k překonání jaderných sil, které slučování brání, může vodíkové bombě dodat výbuch klasické jaderné nálože. Ta je na rozdíl od vodíkové bomby založena na principu štěpení jader atomů.

Vodíkovou bombu testovalo v minulosti pouze pět mocností: Spojené státy, Sovětský svaz, Británie, Čína a Francie. A naposledy KLDR loni.

Témata:  Severní Korea Donald Trump Šinzó Abe

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy