Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea provedla test vodíkové bomby, byl "naprosto úspěšný"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Pchjongjang - KLDR provedla zkoušku vodíkové bomby. Oznámila to dnes severokorejská státní televize, podle níž byl test "naprosto úspěšný". Severokorejská agentura KCNA uvedla, že inspekci nové vodíkové bomby provedl před testem vůdce komunistické KLDR Kim Čong-un.

Televize přinesla záběry, na nichž Kim Čong-un podepisuje příkaz k provedení testu. V prohlášení televize byl test označen za "smysluplný" krok v jaderném zbrojním programu.

Agentura KCNA oznámila, že při dnešním testu "neunikl žádný radioaktivní materiál a že zkouška neměla žádný negativní vliv na okolní prostředí". Smyslem testu bylo podle agentury prověřit přesnost při výrobě vodíkové bomby, již lze umístit do mezikontinentální střely.

Kim při inspekci bomby řekl, že všechny její komponenty byly vyrobeny v KLDR. Zahraniční analytici podle agentury AFP ale vyjádřili pochybnosti o schopnosti Severní Koreje vyrobit vodíkovou pumu v tak malých rozměrech, aby mohla tvořit hlavici nosné rakety.

V noci na dnešek zaznamenaly seizmologické služby Číny, Jižní Koreje a USA otřesy v KLDR o síle až 6,3 stupně. Japonsko později oznámilo, že KLDR provedla jaderný pokus.

Témata:  Severní Korea vodíková bomba jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy