Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané převzali kontrolu nad ruskými úřadovnami. Hrozí diplomatická roztržka

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Americké bezpečnostní složky převzaly v noci na dnešek kontrolu nad úřadovnami ruských zastoupení v USA poté, co potvrdily, že je ruští diplomaté opustili. Média nyní spekulují, jaká bude ruská odpověď v této nové "diplomatické válce". Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov naznačil, že bude tvrdá.

V příslušných prostorách v San Franciscu, New Yorku a Washingtonu, byla ihned po odchodu Rusů provedena inspekce, což vyvolalo protesty Moskvy.

"Kontrola měla za cíl zajistit ochranu objektů a potvrdit, že jejich uživatelé je skutečně opustili," uvedl nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí.

Washington Rusko ve čtvrtek vyzval, aby do soboty uzavřelo svůj konzulát v San Francisku a dvě diplomatické kanceláře v New Yorku a Washingtonu.

Jde o odvetu za předchozí ruské rozhodnutí o redukci pracovníků amerických diplomatických zastoupení v Rusku. Moskva vyzvala Washington k snížení svého zastoupení v Rusku o 755 lidí, což byla odpověď na předchozí americké sankce.

Témata:  USA Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy