Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se důrazně ozvala: Zábor misí v USA je aktem nepřátelství

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Na třech ruských misích v San Francisku, New Yorku a Washingtonu provedli Američané ihned po odchodu Rusů inspekci. Moskva dle očekávání rázně protestuje a postup USA označila za "zábor".

Americké bezpečnostní složky převzaly v noci na dnešek kontrolu nad úřadovnami, které ruští diplomaté na předchozí výzvu USA do 48 hodin opustili.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo USA, aby postup přehodnotily. Považují jej za "otevřeně nepřátelský akt". "Vyzýváme americké úřady, aby změnily názor a okamžitě ruské diplomatické objekty vrátily," uvedlo ruské ministerstvo. "V zabraných budovách nyní působí speciální služby USA za podpory ozbrojené policie," dodalo.

Agentura TASS informovala, že americké úřady v sobotu obsadily ruský generální konzulát v San Francisku a obchodní misi ve Washingtonu, které jsou majetkem Ruska a vztahuje se na ně diplomatická imunita. Příkaz k vyklizení dostala také ruská obchodní mise v New Yorku, jejíž sídlo si podle TASS Rusové pronajímají.

Agentura RIA Novosti oznámila, že v případě sanfranciského konzulátu USA přistoupily na žádost ruských diplomatů a dovolily jim být při domovní prohlídce. V obchodní misi ve Washingtonu byly problémy s otevřením zadního vchodu a byl přivolán personál bezpečnostní služby.

Americké ministerstvo zahraničí popřelo, že se americký personál do mise dostal násilím. Ministerstvo uvádí, že cílem kontroly bylo zajistit ochranu objektů a potvrdit, že jejich uživatelé je skutečně opustili.

Ministerstvo USA dnes rozeslalo novinářům e-mail a uvedlo v něm, že mise byly prohlédnuty v doprovodu ruských představitelů a že prohlídka nebyla násilná, jak naznačuje ruské ministerstvo zahraničí.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy