Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký ministr se rozpovídal o dohodě s EU. Nevypadá to moc dobře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Podle tureckého ministra pro evropské záležitosti Volkana Bozkira nejsou vyhlídky na urovnání sporu mezi EU a Ankarou příliš nadějné. Turecko odmítá změnit protiteroristické zákony, což je důležitá podmínka pro zrušení vízové povinnosti. Rozpory ohrožují další fungovaní migrační dohody.

Podle EU a nevládních organizací Ankara protiteroristické zákony zneužívá k pronásledování kritiků vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Bozkir se dnes setkal s komisař EU pro rozšíření Johannesem Hahnem a šéfkou zahraniční politiky EU Federikou Mogheriniovou.

Poté řekl, že Brusel nereagoval kladně na tureckou žádost o nové "politické konzultace" týkající se pěti zbývajících kritérií, jež má Turecko ještě splnit. EU se s Ankarou kromě tureckých protiteroristických zákonů neshoduje v otázkách boje proti korupci, ochrany dat, spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

Bozkir zopakoval, že pro Turecko není vhodná doba na změnu protiteroristických zákonů, když jeho ozbrojené složky bojují s Kurdy a Islámským státem.

Témata:  EU Turecko víza

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy