Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR hrozí zkouškovou mezikontinentální střely, svět je na pozoru

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Podle jihokorejského ministerstva obrany připravuje KLDR další testy balistických raket, včetně mezikontinentální. Při nedělní jaderné zkoušce odpálila Severní Korea nálož o síle 50 kilotun TNT. Pro srovnání: Síla exploze bomby svržené na Nagasaki v srpnu 1945 byla 21 kilotun TNT.

KLDR v neděli provedla svůj šestý jaderný test od roku 2006. Podle jejích státních sdělovacích prostředků byl úspěšný a testovala se při něm vodíková bomba, která by mohla být použita v hlavici mezikontinentální balistické střely.

"I nadále registrujeme náznaky, že Severní Korea možná připravuje další zkoušky balistických raket. Podle nás může odpálit i mezikontinentální raketu," uvedl Čchang Kjung-su, činitel z jihokorejského ministerstva obrany. Čchang to řekl jihokorejským zákonodárcům. Nespecifikoval ale, podle čeho tak ministerstvo soudí, ani kdy by k takovému testu mělo dojít.

Vládní činitelé v Soulu se shodli, že je čas na silnější vojenskou odpověď KLDR. Jižní Korea už dnes uspořádala cvičení, při němž simulovala útok na oblast, kde KLDR v neděli test uskutečnila.

Cvičení na zástupné cíle v Japonském moři zahrnovalo střely vzduch-země s dlouhým doletem i balistické rakety. Účastnila se jej pouze jihokorejská armáda, jejíž zástupce ale uvedl, že se chystá další cvičení spolu s americkými silami v Jižní Koreji.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy