Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osobního právníka premiéra Izraele zatkli, zřejmě kvůli korupci při nákupu německých ponorek

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - V Izraeli bylo v neděli zatčeno šest osob, které policie podezřívá z možné korupce kolem nákupu německých ponorek. Zadržen byl i David Šimron, příbuzný a osobní právník izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Šimron byl minulý měsíc po policejním výslechu v domácím vězení, ale později ho z něj propustili. Nyní jeho zadržení prodloužil soud na pět dní. Mezi zatčenými jsou i bývalý šéf bezpečnostní rady Avriel bar Josef a někdejší velitel námořnictva Eliezer Marom.

Zatýkání přišlo poté, co začal vypovídat rovněž podezřelý podnikatel Michael Ganor. Ten v Izraeli zastupoval německou firmu Thyssenkrupp, která je výrobcem objednaných ponorek.

Aféra se v Izraeli táhne od listopadu, kdy tamní televize zveřejnila zprávu, že Šimron pracoval jako právník pro Ganora. Právě Šimron je podezřelý, že proti vůli izraelské armády pomohl prosadit dohodu o nákupu ponorek od Thyssenkrupp. Tehdejší ministr obrany Moše Jaalon se o ní prý dozvěděl ze sdělovacích prostředků. Podařilo se mu ji sice zablokovat, ale když kvůli sporům ve vládě z kabinetu odstoupil, Netanjahu vyjednávání s Berlínem nechal obnovit, napsal dříve list The Jerusalem Post.

Premiér v kauze nefiguruje jako podezřelý, avšak Jaalon proti němu podle izraelských médií svědčil.

Německo má Izraeli dodat tři ponorky typu Dolphin. Kontrakt dosahuje hodnoty 1,5 miliardy dolarů (34 miliard Kč). Německo ale do smlouvy prosadilo klauzuli, podle níž může být kvůli nynějšímu policejnímu vyšetřování v Izraeli z německé strany dohoda zrušena.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu ponorky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy