Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva váhá s odvetou, Američané podle ní páchá "státní výtržnictví"

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Počínání amerických úřadů vůči ruským diplomatickým zařízením v USA je "státní výtržnictví". Uvedl to dnes náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, podle nějž Moskva s odvetou nebude spěchat.

Ruské diplomatické mise v San Francisku, Washingtonu a New Yorku Američané nařídili uzavřít minulý týden v odplatě za omezení personálu amerických zastupitelských úřadů v Rusku, což zase představovalo ruskou odplatu za americké sankce.

"Hanebným skutkem bylo prohledání našich objektů: generálního konzulátu v San Francisku, obchodního zastoupení ve Washingtonu a odbočky obchodního zastoupení v New Yorku," řekl Rjabkov novinářům a dodal, že americká strana se snaží prohledání ruských diplomatických misí zamaskovat slovy jako obhlídka či inspekce.

"Dříve jsme se nesetkávali s tak dalekosáhlými pokusy o porušení základních norem mezinárodního práva," postěžoval si ruský diplomat.

Zatím je podle těžké představit si, jaká by měla být náležitá odpověď "výtržníkům". Avšak nakonec "tuto reakci najdeme", přislíbil Rjabkov. Pro odvetu je podle něj "mnoho možností", avšak Rusové se nechtějí snížit k nedůstojnému počínání druhé strany, aby neklesli do "diplomatické džungle".

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy