Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co všechno víme o jaderném programu KLDR?

Test atomové bomby
Test atomové bomby
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Pomalu každý měsíc slýcháme o vystřelení severokorejské rakety a o hrozbě jaderného konfliktu. Jaderný program KLDR a snaha dostat se do "jaderného klubu" však vzbuzuje stále velké otazníky. Jak na tom Kimův režim skutečně je co do vývoje účinných nukleárních zbraní?

Ujasněme si, co můžeme o jaderném programu Severní Koree bezpečně tvrdit. Některé informace, které totiž předkládá státní severokorejská televize, mohou být pouhou propagandistickou hrou. 

Vlastní KLDR atomovou bombu?

Technicky vzato ji má. Režim Kim Čong-una provedl několik testů s jadernými bombami. Aby však KLDR mohla zasáhnout Japonsko, Jižní Koreu nebo cílové Spojené státy, musí umět tyto bomby nasadit na hlavice raket. Jaderný nosič musí být dostatečně malý, aby do střely zapadl.

Zatímco Severní Korea tvrdí, že úspěšně "miniaturizovala" jaderné hlavice, mezinárodní odborníci dlouhodobě pochybují o těchto tvrzeních. V srpnu tohoto roku unikla pro deník Washington Post informace, že členové americké rozvědky věří, že Severní Korea má kapacity k tomu, aby jadernou hlavici zmenšila.

Jak silné jsou bomby KLDR?

Režim deklaruje, že úspěšně provedl pět jaderných testů. V letech 2006, 2009, 2013 a dva v loňském roce. Účinky bomb jsou s časem čím dál větší. V září 2016 měl výbuch bomby účinek mezi 10 až 30 kilotonami, jednalo by se tak o nejsilnější jaderný test vůbec.

Velkou otázkou je, zda všechny testované bomby byly atomové nebo vodíkové, které jsou silnější. Test té druhé zmiňované provedl režim dnes. Testy z let 2006, 2009 a 2013 se týkaly atomových bomb. Test z ledna loňského roku byl podle režimu testem vodíkové bomby. Experti jsou však skeptičtí, velikost exploze spíše naznačuje, že se o vodíkovou bombu nejednalo.

Jaký materiál KLDR využívá - plutonium nebo uran?

Podle analytiků se v případě prvních dvou testů jednalo o využití plutonia, startovní materiál však není jasný v případě testu z roku 2013. Úspěšný uranový test by znamenal významný krok vpřed v jaderném programu Severní Koree. Zásoby plutonia jsou doložené, ale pokud by režim měl zařízení na obohacování uranu, mohl by budovat pořádnou jadernou zásobu. Obohacování plutonia se odehrává ve velkých zařízeních, která jsou snadno dostupná, zatímco obohacování uranu lze snadněji provádět v utajení.

Může KLDR bombu dopravit za pomoci rakety?

V této otázce nepanuje konsensus. Není jasné, zda režim umí umenšit jaderný nosič do té míry, aby ho mohla nést raketa. Podle některých zdrojů už režim zná technologie, které by mu to umožnily. Tuto možnost připouští také japonské ministerstvo obrany. 

Tato zpráva se objevila krátce poté, co letos v létě Pchjongjang deklaroval, že provedl úspěšný test mezikontinentální střely ICBM, která by mohla zasáhnout Havajské ostrovy nebo Aljašku. 

Kde je hlavní zařízení, který vyvíjí jaderné zbraně?

Mělo by jít o místo v horách nedaleko města Yongbyon na severu od Pchjongjangu. V Yongbyonu dochází ke zpracování vyhořelého paliva z elektráren, které je zdrojem plutonia pro program Severní Koreje v oblasti jaderných zbraní. Země se může pyšnit i bohatými zásobami uranové rudy.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně jaderný výzkum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy