reklama

"Jestli vyhraje člověk jménem Lazarev, pak se příští rok ukrajinská televize zřekne účasti v soutěži," napsal Alasanija v sociální síti.

Následující ročník soutěže se podle pravidel koná v zemi vítěze. Ukrajina kvůli ruské anexi Krymu a podpoře separatistů v Donbasu na východě země oficiálně označuje Rusko za agresora, který okupuje ukrajinská území.

Na Ukrajině i v Rusku se soutěž těší mimořádné divácké pozornosti. V sobotním finále se s Lazarevem střetne i ukrajinská zpěvačka Džamala, která postoupila s písní připomínající sovětské deportace krymských Tatarů v roce 1944.

Organizátoři soutěže podle agentury TASS považují otázky související s příštím ročníkem Eurovize za předčasné, protože se ještě neví, kdo zvítězí. Ale dodávají, že každá televize o své účasti rozhoduje sama a svobodně.

Ukrajinská krize poznamenala i předloňský ročník písňové soutěže Eurovize: úspěch ruských zástupkyň - sedmnáctiletých dvojčat Anastasije a Marije Tolmačevových - v semifinále provázel pískot a bučení publika. "Na scéně nejsem sama. Stojí za mnou 46 milionů Ukrajinců," prohlásila tehdy ukrajinská zpěvačka v soutěži Marija Jaremčuková. Finále ale nakonec vyhrála "vousatá dáma" Conchita Wurst, kterou je rakouský travesti zpěvák Thomas Neuwirth.

Loni se zase patriarcha ruské pravoslavné církve nechal slyšet, že se modlí, aby Eurovizi nevyhrálo Rusko - konání soutěže by podle preláta do země přivedlo nežádoucí úpadkové jevy ze západní kultury.

Letos se do finále Eurovision Song Contest poprvé probojovala i zástupkyně Česka, dvaadvacetiletá zpěvačka Gabriela Gunčíková.