Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Limit pro raketové hlavice už pro Jižní Koreu neplatí, dohodla se s USA

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington/Soul - Americký prezident Donald Trump se dnes v telefonátu se svým korejským protějškem Mun Če-inem shodl na potřebě přijetí tvrdších sankcí proti KLDR v reakci na nedělní severokorejský jaderný test.

Podle agentury Reuters to uvedl úřad korejské hlavy státu. Trump zároveň kývl na prodej vojenské techniky za "miliardy dolarů" spojenecké zemi. Oba lídři se v této souvislosti dohodli na zrušení váhového limitu hlavic korejských raket, který vzájemná úmluva dosud stanovovala na 500 kilogramů.

Spojené státy s Koreou dlouhodobě vojensky spolupracují, což Washington podmiňuje některými limity pro korejskou výzbroj. Soul již v minulosti dosáhl zvýšení dráhy doletu svých raket a nyní podle prohlášení Munova úřadu Trump přistoupil na korejskou žádost o zrušení váhového limitu pro hlavice, o které Korea usilovala již delší dobu.

"Prezident Trump v zásadě souhlasil s prodejem amerického vojenského vybavení v hodnotě miliard dolarů Koreji," uvedl v prohlášení Bílý dům.

K rozhovoru obou prezidentů došlo krátce poté, kdy Trump zvolil nezvykle ostrou rétoriku na adresu Soulu kvůli Munově snaze řešit konflikt se severním sousedem diplomatickou cestou. Bezprostředně po nedělním jaderném testu KLDR Trump jihokorejskému vedení vzkázal, že "vidí, jak jsem říkal, že jejich řeči o ústupcích Severní Koreji nefungují".

Témata:  USA Jižní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy