Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid chce Katalánsku zatrhnout referendum o nezávislosti, mluví i o zabavení hlasovacích uren

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid/Barcelona - Španělská vláda je připravena zabránit konání referenda o nezávislosti Katalánska, i kdyby měla kvůli tomu zabavit hlasovací urny. Šéfka katalánské separatistické aliance už pohrozil, že lidé vyjdou do ulic.

Nad konáním referenda o nezávislosti Katalánska, které podle Madridu odporuje španělské ústavě, visí otazník. Katalánská vláda avizovala, že se bude konat 1. října. Zatím ale stále není přijat zákon o jeho vyhlášení a konání. Ve středu začíná plenární zasedání katalánského parlamentu, na němž se separatistické strany chystají odhlasovat změnu jednacího programu a zákon o referendu a o přechodu k nezávislosti předložit k hlasování.

"Zabavíme hlasovací urny," řekla v pondělí v rozhovoru se španělským rozhlasem Cadena SER vicepremiérka španělské vlády Soraya Sáenzová k jedné z možností, jak referendum znemožnit.

"Pokud dojde k vládní ofenzivě a zabaví urny, potom zmobilizujeme občany," prohlásila naopak šéfka parlamentní frakce aliance Společně pro Ano (JxSí) Marta Rovirová. Také katalánský ministr zdravotnictví Toni Comín pohrozil občanskými nepokoji, pokud Madrid bude bránit konání hlasování o nezávislosti autonomní oblasti Katalánsko.

Vicepremiérka Sáenzová podle listu El País rovněž pohrozila katalánskému premiérovi Carlesi Puigdemontovi, že může být zbaven úřadu. "Vláda neavizuje, ale koná," uvedla Sáenzová. Dodala, že pozastavení výkonu funkce katalánského premiéra Puigdemonta legislativa umožňuje.

Rozdělené je ale i samotné Katalánsko. Strany, které jsou proti nezávislosti - katalánští socialisté (PSC) a Ciudadanos (Občané), oznámily, že se středečního hlasování nezúčastní. Separatisté ale mají dostatek hlasů proto, aby zákon o referendu přijali. Šéf PSC Miquel Iceta před několika dny prohlásil, že pokud vláda vyhlásí referendum o nezávislosti, vyzve příznivce své strany a občany obecně, aby se hlasování neúčastnili.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy