reklama

USA naposledy nařídily uzavřít konzulát v San Francisku, obchodní zastoupení ve Washingtonu a odbočku obchodního zastoupení v New Yorku v reakci na vynucené snížení amerického diplomatického personálu v Rusku, což zase byla ruská odveta za americké sankce.

"Je to jasné porušení vlastnických práv ruské strany," prohlásil Putin na závěr summitu vůdců pěti rozvíjejících se zemí BRICS v čínském městě Sia-men. "Proto pro začátek dám pokyn ministerstvu zahraničí obrátit se na soud. Uvidíme, jak efektivně zapracuje americký soudní systém," dodal s tím, že USA měly právo omezit počet ruských diplomatických zařízení, ale udělaly to "hulvátsky", což jim neslouží ke cti. 

Šéf Kremlu poznamenal, že je vzděláním právník, a připomněl, že vlastnické právo sestává ze tří prvků: práva věc držet, práva věc užívat a požívat její plody a užitky a práva s věcí nakládat. "Americká strana připravila ruský stát o právo užívat náš majetek," řekl.

Uvedl také, že Rusko si vyhrazuje právo omezit početní stav personálu amerických diplomatických zařízení v Rusku až do úplné rovnosti se stavem na ruských diplomatických misích v USA, zatím to ale neudělá.

"Tvrdě řečeno, pokud už hovoříme o úplné rovnosti, tak to není 455 amerických diplomatů v Moskvě, ale minus 155. A tak si vyhrazujeme právo rozhodnout i o tomto počtu amerických diplomatů v Moskvě. Ale zatím to neuděláme," řekl ruský prezident a připomněl, že 155 ruských diplomatů v USA ve skutečnosti působí při OSN. "Uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet," dodal.