Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci vystěhovali palestinskou rodinu v Jeruzalémě, mluví se o kolonizaci židovskými osadníky

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská policie dnes z domu ve východním Jeruzalémě vystěhovala palestinskou rodinu, která tam žila od roku 1964. Rozhodnutí soudu se setkalo se silnou kritikou řady nevládních organizací, které krok označují za kolonizaci východního Jeruzaléma židovskými osadníky. Vystěhovat se musí početná rodina manželského páru ve věku 75 a 84 let.

Východní Jeruzalém Izrael v roce 1967 obsadil a později připojil k západní části města. Celý Jeruzalém pak v rozporu s mezinárodním právem označil za své nedělitelné hlavní město. Ve východní části má stále převahu arabské obyvatelstvo.

Podle izraelských zákonů mohou izraelští Židé zažádat o navrácení domu ve východním Jeruzalémě, pokud doloží, že jejich rodině patřil před první arabsko-izraelskou válkou (1948-1949).

V období jordánské nadvlády nad východním Jeruzalémem (1948-1967) dnes vystěhovaný dům dostala do podnájmu palestinská rodina. Židovská rodina nicméně doložila vlastnictví domu před rokem 1948, soud rozhodl v její prospěch a židovská rodina dům následně prodala. Palestinská rodina před dvěma lety dostala příkaz se vystěhovat. Jeho lhůta byla prodloužena, aby se rodina připravila, uvedl izraelský zpravodajský server Ynetnews.

"Existuje větší nespravedlnost než toto?" řekla 75letá Fáhmíjah Šamásnahová s tím, že spolu s rodinou teď nemá kam jít. "Možná budeme spát na ulici," dodala.

Zatímco východní Jeruzalém v roce 1967 obývalo několik set Židů, v současné chvíli žije v oblasti s celkovou populací 450.000 lidí, z toho 195.000 Židů.

Témata:  Izrael Jeruzalém Palestina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy